A gyógyszerészek már 33 kilogrammnyi orvosi kannabiszt adtak ki. Kétszer annyit, mint tavaly.
körülbelül 2 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Támogass minket, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

Az orvosi kannabisz piaca Csehországban a koronaválság ellenére gyorsan növekszik. Év elejétől július végéig a betegek mintegy 33 kilogrammot váltottak ki a gyógyszertárakban, ami majdnem a duplája a teljes tavalyi év mennyiségének. Az egyedi betegek száma már második hónapja ezer fölött áll – derül ki az orvosi felhasználásra szánt kannabisz állami ügynökségének statisztikáiból.

A stabil növekedés legfőbb oka az a tény, hogy az állami egészségbiztosítás január óta 90%-át fedezi az orvosi kannabisznak. Ezenkívül a gyógyszer népszerűsége várhatóan tovább növekszik majd – állítja Ladislav Krajča, az Elkoplast tulajdonosa, ami egyelőre az egyetlen orvosi kannabisz termelő cég Csehországban.

“Azon generációk orvosainak a hozzáállása is, akik számára az orvosi kannabisz eddig tabu volt, lassan változik. Ez arra is hatással van, hogy a betegek hogyan kezelik az orvosi kannabiszt ”- mondja Krajča.

Más piaci szereplők szerint azonban a kiadott orvosi kannabisz teljes mennyisége messze elmarad a várakozásoktól. “A potenciál sokkal nagyobb” – mutat rá Tomáš Kubálek, a Czech Medical Herbs vezérigazgatója, ami az orvosi kannabisz egyik importőre.

“Tavaly Németországban 6,5 tonnát adtak ki. Bár a növekedés jelentős, mégis szánalmasnak érzékelem ezt a helyzetet. Még Adam Vojtěch egészségügyi miniszter is arra számított, hogy az egyedi betegek száma kétezer körül mozog “- értékeli a helyzetet Kubálek, aki szerint mintegy hetven kilogramm gyógyszert lehetne egész évben kiadni.

A gyógyszerészek már 33 kilogrammnyi orvosi kannabiszt adtak ki. Kétszer annyit, mint tavaly.

A hazai kannabisz-piac újabb mérföldkőben reménykedik a jövő év közepe tájt. Ha a képviselő-testület ősszel jóváhagyja az orvosi kannabiszról szóló törvénymódosítást, megnyílik a piac a többi termelő előtt is. A sikeres közbeszerzési verseny alapján kannabiszt termelő Elkoplast cég így konkurenciával néz szembe. De az ilyen termelők inkább csak szervezetek lesznek – mondja Krajča.

“Az orvosi kannabisz esetében nagyon szigorú szabályozások vonatkoznak mint a termelés folyamatára, mint a termesztéstechnikára” – magyarázza Krajča, aki örömmel fogadja a törvénymódosítást. Hosszú várakozás után az ország képes lesz ellátni nemcsak a hazai piacot, hanem egyéb országok igényét is. “Képesek vagyunk többszörös mennyiséget is megtermelni” – teszi hozzá.

Az Európai Bizottság fontolgatja, hogy a CBD-t a kábítószerek közé sorolják

Az orvosi kannabiszvita az utóbbi napokban ismét reflektorfénybe került, miután kiderült, hogy az Európai Bizottság fontolóra vette a kannabisz egyik hatóanyagának kábítószerként való besorolását, annak ellenére, hogy nincs semmilyen kábító hatása. Itt az egyre népszerűbb kannabidiolról (CBD) van szó.

A gyakorlatban ez azt jelentené, hogy a CBD-t tartalmazó kannabisztermékekhez, például a kannabiszolajokhoz, cseppekhez, teákhoz vagy kozmetikumokhoz túlnyomó részben nem lehet majd szabadon hozzáférni.KENDERTÉR FACEBOOK
Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Ha tetszett a cikk, támogass minket adománnyal vagy vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT!
Vásárolok