A Nemzetközi Űrállomást megjárt kenderminták visszatértek a Földre
körülbelül 2 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Támogass minket, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

“Jobban megtudjuk érteni a különböző növényeket, és később úgy szaporíthatjuk őket, hogy azok új környezetben és körülmények között is boldogulni tudjanak.”

Tavaly márciusban a Kennedy Űrközpontból kávé- és kendersejt-kultúrákat juttattak az űrbe.

A mintákat egy SpaceX CRS-20 rakományrakéta segítségévelés szállították a Nemzetközi Űrállomásra (ISS). A vállalkozás mögött a Front Range Biosciences (FRB) mezőgazdasági technológiai vállalat állt, olyan partnerekkel mint a SpaceCells USA Inc. és a BioServe Space Technologies a Colorado Egyetemről, Boulder.

A 480 darab kender és kávé növényi sejtkultúrát 30 napig hőmérséklet-szabályozott inkubátorban tárolták, miközben az ISS fedélzetén voltak, és távolról figyelték az egyetem műveleti központjából. Csemeteként tértek vissza a Földre a Space Dragon kapszula fedélzetén.

“Végső soron jobban meg akartuk érteni, hogy a növényi sejtek miként változtak gén expresszióban vagy genetikai mutációkban, miközben mikrogravitációs környezetben voltak” – mondta a Boulder Weekly-nak Jonathan Vaught, Ph.D., az FRB társalapítója és vezérigazgatója.

Vaught szerint a küldetés betekintést engedett abba, hogy a növények hogyan reagálnak a nullgravitációs környezetre.

“A Földön a növények folyamatosan a gravitációval dacolnak annak érdekében, hogy a talaj fölé emelkedjenek, de mivel ezt az energiát nem kellet felhasználniuk a zérógravitációs környezetben, megfigyelhettük, milyen területeken kezdődtek meg a különböző biológiai változások” – mondta. “A kutatás eredményei segíthetnek a termelőknek és a tudósoknak új fajták vagy kémiai expressziók azonosításában.”

A megszerzett tudás a Föld körülményeire is alkalmazható, különösen arra, hogy ezek a növények hogyan reagálnak a stresszre. A kannabisz esetén, a növényeket úgy lehetne tervezni, hogy ellenálljanak a különféle kihívásokkal teli növekedési körülménynek.

Ki gondolta volna, hogy a kannabisz hamarabb jut el az űrbe mint te?

“Megtanulva, hogyan alkalmazkodnak a növények egy új környezetben – ennél a példánál az űrben -, jobban megérthetjük és később szaporíthatjuk a különféle növényeket, hogy azok új körülmények között is boldogulni tudjanak” – mondta Vaught.

A Calgaryi Egyetem a Kanadai Űrügynökséggel és az ISS-szel együttműködve 2016-ban kezdte meg azt a tanulmányt, amely nyomon követi, hogy a gravitáció változásai hogyan befolyásolják az agyat és annak navigációs rendszereit, azzal a céllal, hogy segítsenek a neurológiai rendellenességben szenvedőknek visszatérni a Földre.

“A tanulmány egyedülálló lehetőséget kínál számunkra annak megvizsgálására, hogy a gravitáció hiánya hogyan befolyásolja az irányérzékünkért felelős komplex idegi hálózatokat” – mondta a Calgaryi Egyetem munkatársa, Giuseppe Iaria, Ph.D., aki a Wayfinding kísérlet vezető kutatója.

KENDERTÉR FACEBOOK

Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Ha tetszett a cikk, támogass minket adománnyal vagy vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT!
Vásárolok