Felmerült a kannabisz fokozatos dekriminalizálásának lehetősége Szlovákiában
körülbelül 2 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Támogass minket, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

A kannabisz fokozatos dekriminalizálása Szlovákiában hamarosan többé nem csak álom. Az OĽaNO az igazságtalanul büntetettek napján tájékoztatott álláspontjáról.

Az OĽaNO képviselői szerint itt az ideje, hogy csökkentsék a kis mennyiségű kannabisz birtoklásáért járó büntetéseket.

Az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti, OĽaNO) szlovák politikai párt nyitott a kannabisz birtoklása miatt kiszabható “drákói” büntetések enyhítéséről szóló vitára.

Juraj Krúpa, Kristián Čekovský, Monika Kozelová és Anna Mierna képviselők a keddi sajtótájékoztatón vezették fel ennek lehetőségét.

“Lehetetlen, hogy túlnyomórészt fiataloknak egyetlen botlásuk miatt olyan hosszú szabadságvesztés legyen kiszabható, ami egyenértékű a súlyos bűncselekményekért járó büntetéssekkel” – mondta Krúpa.

A képviselő szerint különbséget kel tenni azok között az embereket közt, akik személyes használatra használják a kannabiszt, és az azzal kereskedők közt – tájékoztatott a SITA.

3 év maximális büntetés és 15-szörös csekély mennyiség

Kristián Čekovský országgyűlési képviselő arról tájékoztatott, hogy a kannabisz birtoklásáért kiszabott büntetések kérdését a képviselő gyűlésen és a koalíción belül vitatják majd meg.

“Ezt annak érdekében, hogy a lehető leghamarabb egyesíthessük egyéni javaslatainkat, amelyeken dolgozunk, és ezeket vagy ezen a gyűlésen, vagy legkésőbb a következő gyűlésen előterjeszthessük” – tette hozzá Čekovský.

“Az asztalon már ott egy javaslat, amelyről beszélni is fogunk. Ez a javaslat alapvetően körülbelül három évre csökkentené ezeket a büntetéseket, és a személyes fogyasztásra szánt mennyiséget a mai mennyiség 15-szeresére növelné. Tárgyalni kell róla. Mivel ha jelenleg személyes fogyasztásra tartasz kannabiszt, akkor is három évvel kell számolnod”- magyarázta Krúpa.

Tűrjük az alkoholistákat, de ha a borovicska helyett kannabiszt fogyaszt valaki, az bűnöző.

Az OĽaNO mozgalom néhány tagja nem zárta ki a kannabisz fokozatos dekriminalizálásának lehetőségét sem.

Ahogy Peter Dojčan, a mozgalom média csapatának tagja a sajtóközlemény során tisztázta, ezt átfogó szakmai és politikai megbeszélésnek kell viszont megelőznie.

Monika Kozelová emlékeztetett arra, hogy a kannabisznak gyógyhatása is van.

“Gyakran fordul elő, hogy ha valakinél kannabiszos cigaretta van, és a rendőrség megállítja, akkor elítélik, annak ellenére, hogy csak azért volt nála, mert segít neki a betegsége leküzdésében” – tette hozzá.

Az SaS azonos véleményen van

“Az SaS indulása óta elkötelezettek vagyunk a kannabisz dekriminalizálása mellett, és a választási programunkban is szerepel. Ennek a népszerű szabadidős anyagnak kis mennyiségének birtoklását elkobzással és megegyezéssel akarjuk kezelni. Sajnálatos módon eddig nem volt elég szavazat a parlamenten belül ahhoz, hogy tovább léphessünk ezzel a kérdéssel”- írta Jana Bittó Cigániková.

“Szlovákiában szükségtelenül démonizálják a kannabisz birtoklását és termesztését, holott például elfogadjuk az alkohol akármilyen mennyiségű fogyasztását. Már tegnap késő volt ezen változtatni “- teszi hozzá. Az SaS erőfeszítéseinek köszönhetően a kannabisznövény kivonatát, nevezetesen a CBD-t végül eltávolították a kábítószerek listájáról.


KENDERTÉR FACEBOOK

Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Ha tetszett a cikk, támogass minket adománnyal vagy vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT!
Vásárolok