Amazon kannabisz árusításba kezd, drónok szállítják majd házhoz a csomagokat - láss előre
körülbelül 6 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Csatlakozz mozgalmunkhoz, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

Csatlakozom

Az Amazon cégóriás által minap közzétett furcsa kannabisszal kapcsolatos hír ellentmondásos érzéseket kavart a kannabisz-szférában.

Ha elmulasztottad volna, a világméretű kézbesítő óriás a MORE Act néven ismertté vált törvénytervezet támogatásával szeretne hozzájárulni a szövetségi szintű legalizáláshoz és kijelentette, hogy a vállalat befejezi egyes alkalmazottjai kannabiszhasználat miatti kábítószer-tesztelését.

Az Amazon kannabisz legalizálásának támogatása egy komoly lépés. A vállalat világszerte közel 1,3 millió embert foglalkoztat, és ez a bejelentés rácáfolt a tiltás pártiak azon eszméjére, miszerint azok az emberek, akik szabadidejükben élvezik a kannabiszt, nem lehetnek egészséges, boldog és produktív dolgozók.

Ugyanakkor felveti azt a gondolatot is, hogy a legalizálást követően majd az Amazon felemészti az egész kannabiszipart. Az a gondolat, hogy az Amazon Prime drónok segítségével kannabiszt terít Amerika élvonalában, nemcsak a régi vágású tiltás pártiakat borzongatja, hanem a kannabisz-kiskereskedőket sem hagyja nyugodni.

A helyzet viszont nem ennyire egyértelmű, hamarosan eláruljuk, hogy miért.

A „Föld legjobb munkaadója” kábítószertesztelt

Először nézzük meg tüzetesen magát a bejelentést. Az Amazon több százezer amerikai alkalmazottjának körbeküldött blogbejegyzésében Dave Clark, a vállalat globális fogyasztói részlegének (Worldwide Consumer division) vezérigazgatója a Föld legjobb munkaadója és a Föld legbiztonságosabb munkahelye cím érdekében saját szavaival a következőket írta:

„A múltban, sok munkáltatóhoz hasonlóan, mi is elbocsájtottuk az embereket az Amazon-tól, ha pozitívnak bizonyultak a kannabisz-fogyasztás szempontjából. Tekintettel azonban arra, hogy az állami törvények milyen irányba haladnak az Egyesült Államokban, megváltoztattuk a hozzáállásunkat. A továbbiakban a kannabisz nem fog szerepelni az átfogó kábítószer-szűrési programunkban a Szállítmányozási Osztály által nem szabályozott pozíciókban, ehelyett ugyanúgy kezeljük majd, mint az alkoholfogyasztást. Ugyanakkor folytatjuk a munkahelyi alkalmassági vizsgálatokat, és minden incidens után megvizsgáljuk az összes kábítószert és az alkoholt is.”

Az Amazon az alkalmazottjait kannabiszhasználat szempontjából kábítószer-tesztelésnek vetette alá? Várjunk csak. Ez egy olyan vállalat, amely annyira beágyazódott szülővárosába, Seattle-be, hogy ha pereskednie kell ragaszkodik ahhoz, hogy hazai pályán a washingtoni King megyében aljon bíróság elé. Ez egy olyan körzet, amelyben a kannabisz több mint nyolc éve minden felnőtt számára legális. Clark valószínűleg csak a múlt hónapban realizálta ezt.

Clark továbbá azt is elárulta, hogy “mivel tudjuk, hogy ez a probléma (kannabisz illegalitása) nagyobb, mint maga az Amazon”, a társaság közpolitikai csapata támogatni fogja a kannabisz szövetségi szintű legalizálására irányuló MORE Act néven ismert kongresszusi törvénytervezetet.

A MORE Act és Schumer készülő törvényjavaslata

A MORE Act törvénytervezetet tavaly elfogadta a ház, de a szenátus előtt elvérzett. Nemrégiben ismét felhozták a Házban, ahol várhatóan ismét elfogadásra kerül. De a Capitol Hill-en számos kannabisz pártoló már túllépett a MORE Act törvénytervezeten. Szemükkel ehelyett aggódva figyelik Chuck Schumer New York-i szenátor régóta ígért, mindenre kiterjedő legalizálási törvényjavaslatának érkezését.

Schumer, mint a szenátus többségi vezetője, irányítása alá vette a dolgot, és törvényjavaslata várhatóan felülírja a MORE Act törvénytervezetet. A MORE Act-ot eredetileg az akkori szenátor támogatta. A Schumer-törvényjavaslat, ha talál egy republikánus társtámogatót a szenátusban, nagyobb eséllyel léphet tovább.

Ha elfogadják, vajon belekezd az Amazon a kannabisz üzletbe? Természetesen az Amazon bele fog kezdeni. Vagy legalábbis megpróbálkozik vele.

Vajon tönkreteszi az Amazon a helyi kannabisz gyógyszertárakat? Valószínűleg nem.

A képviselőház megszavazta a szövetségi szintű kannabisz legalizációs törvényjavaslatot és a MORE törvényt

A piára gondolj, ne a könyvekre

Amikor az emberek arra gondolnak, hogy az Amazon szétzúz egy ipart, akkor általában arra gondolnak, hogy Jeff bácsi tönkretette Amerika könyvesboltjait. De a könyvesboltok esete helytelen hasonlat. Az olcsó előtekert cigik, vagy a menő 3,5 grammos csomagok nem hasonlíthatók a bestsellerekhez vagy az Itty Bitty könyvre csíptethető lámpákhoz.

A legmegfelelőbb hasonlat a pia lenne. Az alkoholipar négy évvel ezelőtt élte át ugyanezt az aggodalmat, amikor az Amazon megvásárolta a Whole Foods-t 2017-ben, és a Drync szakfolyóirat a következő címmel közölt egy cikket: Vajon az Amazon ép kivégzi az italkiskereskedelmet, abban a formában ahogy mi ismertük?

A következőket írták: „Egyik napról a másikra az Amazon több mint 330 új italengedélyt szerzett 41 amerikai államban. Ez kétségtelenül megváltoztatja a fogyasztók szokásait az alkohol beszerzését illetően.”

Tudtad, hogy az Amazon alkoholt szállít?

  1. van. Mint azt tudjuk, az Amazon nem nyírta ki az italkiskereskedelmet. A fogyasztók nem változtatták meg alkohol-vásárlási szokásaikat. Az Amazon belépése az alkoholbizniszbe a mai napig gyenge lábakon áll. A vállalat Prime Now szolgáltatása 12 kiválasztott városban – köztük Seattle-ben – szállít italokat az ügyfeleknek.

Az alkohol eladásához 50 államban 50 különböző komplex alkohol-szabályozásnak kell megfelelni. Az 50 állami rendtartományon túl további megyei és városi szabályozások is jelen vannak. Nem könnyű a dolguk. Ez az amiért az Amazon eddig csak 12 városban próbálkozott ezzel a fajta üzlettel. Azokban a városokban sem zárnak be az italkereskedők Jeff Bezos miatt. Ezekben a városokban a legtöbb italvásárló nem is tudja, hogy az Amazon whiskyt is árul.

Az ördög a legalizációs törvényjavaslat részleteiben rejlik

A szövetségi szintű legalizálás a MORE Act vagy Chuck Schumer nagyon titkos jövőbeli törvényjavaslata által nem valószínű, hogy mindenki számára megnyitná a piacot. A kannabisz továbbra is szigorúan szabályozott termék lesz államonként, csakúgy, mint az alkohol, hacsak nem változik a törvénykezések hozzáállása – mondjuk sokkal barátságosabbá az Amazon szállítási modelljéhez illeszkedve.

Itt válnak a dolgok bonyolulttá. Sokkal könnyebb befolyásolni az általad támogatott törvénytervezet, mint azt, amit ellenzel. Talán az Amazon tanult alkohol-tapasztalataiból. Lehet, hogy lobbistái azon dolgoznak, hogy a Schumer készülő törvényjavaslatát olyanná alakítsák, amely lehetővé tenné a vállalat számára, hogy könnyebben mozogjon a kannabisziparban.

Annyi biztosra vehető, hogy az Amazon lobbistái már tapossák az útjukat és kapcsolatokat alakítanak ki. Holnap még biztos nem, de ki tudja egy szép napon majd arra ébredünk, hogy házhoz kapjuk a sokak számára gyógyszert jelentő legális kannabiszt és azt nem más eszközök fogják szállítani, mint a mindenkori szupermodern drónok.

Erre még nekünk itt Magyarországon természetesen nagyon sokat kell várnunk. Addigis viszont, ha támogatni szeretnéd a hazai kannabisz helyzetet, támogasd munkánkat, mivel mi azért vagyunk, hogy hangot adjunk és képviseljük az értékeidet.

Ezenkívül, ha többet is szívesen tennél az ügy érdekében ajánljuk figyelmedbe a következő oldalakat:

2021 elején indult útjának a Szabad a Hang platformon ’A magyar betegeknek is legyen joga az orvosi kannabiszhoz!’ című petíció, amit ha még esetleg nem írtál alá, akkor itt megteheted:  https://szabad.ahang.hu/petitions/a-magyar-betegeknek-is-legyen-joga-az-orvosi-kannabiszhoz

2021 májusában pedig a Változást Akarunk felülete is elindult, aminek segítségével szinte pár gombnyomást követően akárki tud emailt küldeni egyenesen az Emberi Erőforrások Minisztériumának, amiben arra kérjük Kásler Miklós miniszter urat, hogy vegye fontolóra az orvosi kannabisz kérdésének az újragondolását. Ha szívesen kinyilvánítanád véleményedet te is, azt itt teheted meg: http://www.valtozastakarunk.hu/

Köszönjük segítségedet! 💚

§ Az oldal tartalma kizárólag tájékoztató jellegű és senkit sem szeretne törvénybe ütköző cselekedetek véghezvitelére buzdítani, sem addiktív életformára sarkallni. Kérjük minden helyzetben vedd figyelembe a lakhelyed szerinti törvénykezést és ennek megfelelően a legjobb belátásod alapján cselekedj.
FIGYELEM! EZ A CIKK MÁR TÖBB MINT EGY ÉVES. A CIKKBEN SZEREPLŐ INFORMÁCIÓK EKKOR MÉG NAPRAKÉSZEK VOLTAK, DE MÁRA LEHET ELAVULTAK.
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Ha tetszik a munkánk, csatlakozz mozgalmunkhoz, vagy támogass fő szponzorunk webshopjában történő vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről bővebben itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT, DE NÉLKÜLED NEM TUDUNK LÉTEZNI!
TámogatomCsatlakozom