Új kutatás: tesztelik a kannabisz hatásait a migrénes fejfájásra
körülbelül 3 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Csatlakozz mozgalmunkhoz, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

Csatlakozom

Az UC San Diego Health tudósai megkezdték az első ismert randomizált, kettős vak, placebo-kontrollált klinikai vizsgálatot annak kiderítésére, hogy a kannabisz képes-e hatékonyan kezelni az akut migrént.

Fájdalmak

A San Diego-i Kaliforniai Egyetem kutatócsoportja május 19-én szerdán sajtóközleményében bejelentette, hogy már mintegy 20 résztvevőt sikerült bevenniük a kísérletbe.

A cél összesen 90 fő felvétele, akik migrénnel küzdenek életük során. Ezek az alanyok véletlenszerűen kapják meg a négy különböző kezelés egyikét: THC, CBD, a kettő kombinációja és a placebo – mindezeket párologtatón keresztül.

„A párologtatott kannabisz hatékonyabb lehet azoknál a betegeknél, akiknek hányingere vagy gyomor-bélrendszeri problémája van a migrénjük miatt” – nyilatkozta Nathaniel Schuster, az UC San Diego Orvosi Kannabiszkutató Központjának vizsgálati vezetője és a kutatás irányítója.

A kísérletbe való jelentkezéshez feltétel, hogy a jelentkezők migrénes fájdalmai legalább havi rendszerességgel jelentkeznek, 21 és 65 év közöttiek és nem rendszeres kannabisz- vagy opioid fogyasztók.

„Amikor Dr. Schuster bemutatta nekem a kísérletet úgy döntöttem, részt veszek. Azon ponton voltam, amikor már bármit hajlandó lettem volna kipróbálni, ami segíthet a migrénjeim kezelésében” – nyilatkozta Allison Knigge, az egyik jelenlegi résztvevő.

Habár az Egyesült Államokban már számos az FDA (Food and Drug Administration) által jóváhagyott migrénes kezelés érhető el, a Knigge-hez hasonló betegek még mindig hiányosnak találják őket. Ilyen esetben sok beteg más termékekhez, például kannabiszhoz fordulnak, hogy kezeljék migrénjüket.

„Rengeteg migrénes beteg éveken át szenved a tünetektől, de sosem osztja ezt meg az orvosával. Inkább saját maguk kezelésébe kezdenek különféle gyógymódokkal, mint mondjuk a kannabisz” – mondta Schuster.

„Jelenleg, ha egy beteg megkérdezi tőlünk, hogy a kannabisz hatásos-e a migrénekre, sajnos nincs elég bizonyítékként szolgáló adatunk ennek megválaszolására” – teszi hozzá.

Schuster és csapata reméli, hogy kutatási projektjeik segítenek majd meghatározni, mennyire lehet hatékony a kannabisz a migrének kezelésében. Elmondta, hogy jövőbeni tanulmányaikban még a különböző dózisú kannabinoidokat is össze fogják hasonlítani.

Hogyan használjak CBD-t migrén és fejfájás esetén?

Migrének és kannabisz

Korábbi kutatások szerint a inhalált kannabisz csökkentheti a fejfájás és a migrén hatásait. A Journal of Pain amerikai magazinban megjelent 2019-ben egy tanulmány, ami megállapította, hogy a inhalált kannabisz a betegek fejfájásának tüneteit 49,6 %-kal, míg migrénjeik tüneteit 47,3 %-kal csökkentette.

Egy másik 2012-ben elvégzett vizsgálat azt is megállapította, hogy a kannabisz (nabilone szintetikus formában) hatásosabban enyhítette a fejfájásokat, csökkentette a fájdalmak intenzitását és javította az életminőséget, mint az ibuprofen.

Ugyanakkor a legújabb kutatások alapján felfedezték, hogy azok a migrénes betegek, akik kannabiszt használtak fájdalomcsillapításra, nagyobb eséllyel tapasztalnak “visszacsapásos” fejfájást. Miután átnézték 368 beteg orvosi kartonját, akiknél több, mint 1 éven át tartó krónikus migrén áll fenn – közülük 150 ember használt kannabiszt a betegség alatt – a kutatók ugyanebben a tanulmányban megállapították a túlzásba vitt gyógyszeres kezelés okozta fejfájások (MOH – medication overuse headache) előfordulását minden csoportban, a migrén gyakoriságára és az egyidejűleg alkalmazott gyógyszerekre vonatkozó egyéb fontos információkkal együtt.

Rájöttek, hogy a kannabiszt használók körében hatszor nagyobb eséllyel tapasztalják a túlzásba vitt gyógyszeres kezelés okozta fejfájásokat, mint azoknál, akik nem fogyasztottak kannabiszt. A 368 fős kísérletben összesen 212 fő tapasztalt túlzásba vitt gyógyszeres kezelés okozta fejfájást.

§ Az oldal tartalma kizárólag tájékoztató jellegű és senkit sem szeretne törvénybe ütköző cselekedetek véghezvitelére buzdítani, sem addiktív életformára sarkallni. Kérjük minden helyzetben vedd figyelembe a lakhelyed szerinti törvénykezést és ennek megfelelően a legjobb belátásod alapján cselekedj.
FIGYELEM! EZ A CIKK MÁR TÖBB MINT EGY ÉVES. A CIKKBEN SZEREPLŐ INFORMÁCIÓK EKKOR MÉG NAPRAKÉSZEK VOLTAK, DE MÁRA LEHET ELAVULTAK.
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Ha tetszik a munkánk, csatlakozz mozgalmunkhoz, vagy támogass fő szponzorunk webshopjában történő vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről bővebben itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT, DE NÉLKÜLED NEM TUDUNK LÉTEZNI!
TámogatomCsatlakozom