Illinois a múlt évben 205 millió dollár adóra tett szert kannabiszból és kormányzójuk 500,000 elítéltnek kegyelmezett
körülbelül 2 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Támogass minket, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

Az Illinoisi kormányzó csaknem 500 ezer kannabiszhoz kapcsolódó bűnügyi nyilvántartást törölt az államban. A demokrata politikus 2019-ben írta alá a kannabisz szabadidős fogyasztásának legalizálására vonatkozó jogszabályt, ami tavaly el is kezdődött.

Az államban a kannabisz legalizálásával egy időben egy olyan programot is létrehoztak, amely az ebből származó adóbevételek 25 százalékát az ifjúság fejlesztési alapra, erőszakmegelőző projektekre, gazdaságfejlesztési és polgári jogi segítségnyújtás szolgáltatásokra költi olyan területeken, amiket kimagaslóan súlyt a fegyveres erőszak, fiatalok szegénysége és a bebörtönzések.

A kegyelemosztással kapcsolatosan a kormányzó elmondta, hogy akár négy évbe is telhet az összes ügy lezárása.

Az államnak 2025. január 1-ig kell törölnie mind a 492 192 kannabisz miatt történt letartóztatás nyilvántartását. A folyamat folytatódik az állam 102 megyéjében, ahol négy évük van a feladat befejezésére.

Kannabisszal az erőszak és szegénység ellen

A kannabisz szabadidős felhasználásának legalizálása szemmel láthatóan gazdasági előnyökkel is jár.

Az újonnan nyílt piacnak köszönhetően mindegy 31 millió dollár került nonprofit szervezetekhez a Restore, Reinvest and Renew avagy az R3 program keretén belül.

A kannabisz értékesítése januárban megközelítette a 90 millió dollárt. Amióta 2020 januárjában megkezdődött a felnőttek számára történő értékesítés, közel 757,9 millió dollár értékben adtak el kannabiszt. Az ebből befolyt adó meghaladhatja az összeg 40 százalékát, attól függően, hogy az eladott kannabisz milyen erősségű, és hogy az állami adókat megfejelik e további helyi adókkal.

Illinois 52 millió dollárnyi kannabisz adóra tett szert a legális értékesítés első hat hónapjában

Ami az állami adókat illeti 2020 januárjától a múlt hónapig több mint 205,4 millió dollárt szedtek be.

A bevételek több mint egyharmada az állam általános bevételi alapjába kerül, tíz százaléka az állam elmaradt, kifizetetlen számláira, nyolc százaléka a rendvédelemre, két százaléka pedig a kannabisz közbiztonsági kampányokra lesz felhasználva.

Minden kannabiszból származó beszedett adódollár egynegyede az R3 programba kerül törvény szerint. Az első fordulóra, amit múlt hónap végén jelentettek be, csaknem 400 nonprofit szervezet jelentkezett. Ebből viszont mindössze 80-at választottak ki, amik az egész állam területén olyan területeken helyezkednek el, amik a fegyveres erőszak, a fiatalok szegénysége és más tényezők által kimagaslóan sújtottak.


borítókép forrása: marijuanamoment.net

KENDERTÉR FACEBOOK

Vannak országok, ahol a kannabisz már nem probléma, de nálunk sajnos az. Ha tetszett a cikk, támogass minket adománnyal vagy vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT!
Vásárolok