Hogyan segített a kannabisz a 19 betegségtől szenvedő kislányomon.
körülbelül 9 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Csatlakozz mozgalmunkhoz, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

Csatlakozom

Az ausztráliai Queensland államból érkező Katrina Spraggon világszerte ismertté vált, miután nagyon beteg, 12 éves lányát, Kaitlynt leszoktatta a gyógyszer koktéljáról, amit a saját termesztésű kannabiszból házilag készített kannabiszolajjal váltott fel. Miután közvetlen szemtanúja volt a kannabiszolaj pozitív hatásának, a kannabisz alapú gyógyszerek szószólója lett, sőt befolyással volt a kormány törvénykezésére ebben a kérdésben.

Elsőként bemutatnád kérlek magad és lányodat, Kaitlyn-t?

Katrina Spraggon vagyok, egyedülálló anya négy gyönyörű gyermekkel. A 12 éves Kaitlyn lányom összetett betegségektől és fogyatékosságoktól szenved.

Nemrég jelöltek a Thanks a million Pride of Australia díjra, és megénekeletlen hősként írtak le, amiért rávilágítottam a gyermeknek szánt kannabisz gyógykezeléshez való hozzáférés területére.

Fáradhatatlanul küzdöttem állami és szövetségi szinten is a törvények megváltoztatásáért annak érdekében, hogy az orvosok kannabisz alapú gyógyszereket írhassanak fel súlyos idegrendszeri betegségben szenvedő gyermekek számára, és folytatom a nyomás gyakorlást a gyermekek jobb hozzáférhetőségéért, további kutatásokért és jobb egészségügyi eredmények eléréséért Ausztrália szerte.

Az időm, az energiám és a szívem, amiket ebbe beleraktam, jelentős hatással voltak a kormány törvénykezésére, így a gyógyszerhez való jobb hozzáférés potenciálisan megvédhet és jobb életminőséget biztosíthat több ezer gyermeknek Ausztráliában.

Kaitlyn tizenkilenc krónikus betegségben szenved, meg tudnád osztani ezeket olvasóinkkal, mivel kellett szembenéznie az élete során eddig?

Kaitlyn lányom komplex betegségekben és fogyatékosságokban szenved, amik a következők:

1. Kezelhetetlen életveszélyes epilepszia
2. Agyi bénulás
3. Skoliosis
4. Kommunikáló hydrocephalus
5. Nyelőcső diszmotilitás
6. Központi eredetű hipotónia
7. Etetési nehézségek
8. Csípődiszplázia
9. Krónikus tüdőbetegség
10. Globális fejlődési késés
11. Makrocefália
12. Tracheomalacia
13. Laryngomalacia
14. Plagiocephalia
15. Értelmi fogyatékosság
16. Obstruktív alvási apnoe hipoventilációval
17. Autoimmun betegség
18. Gasztrostómia
19. Bulbar bénulás

Kaitlynnek a 12 éve alatt hihetetlen sokat kellett elviselnie. Kaitlyn kezelhetetlen életveszélyes epilepsziában, és évek óta olyan súlyos rohamoktól szenvedett, amelyek légzési elégtelenségbe és szívmegállásba torkolhatnak, amikor is leáll a szíve és a légzése.

A lehető legjobb gyógyszeres kezeléssel – ebből állt az életünk, hetente többször, kéthetente, minden hónapban, az életének minden évében, a mentőszirénák egyre közelebb kerültek, idegenek rohantak be az otthonomba, én pedig a földön adtam a lányomnak az utolsó leheleteket fájó mellkasommal, csak hogy életben tartsam, amíg megint megérkezik a segítség és kórházba szállítjuk. Életnek hívtam ezt, de koránt sem az volt – minden nap súlyos szorongás, trauma, tehetetlenség és elszigeteltség állapotát éltük, és nem volt elképzelhető kiút ebből a rémálomból.

Kaitlyn, felnőve élete nagy részét a kórházból ki-be járva töltötte, az intenzív osztályon, a sürgősségi osztályon és a gyermekosztályon, volt hogy 18 hónapot töltött a kórházban visszatérő vírusok vagy beesett tüdő miatt.

Súlyos gerincferdülése miatt 6 hátműtéten esett át, és a gerincének mindkét oldalán rudak vannak, továbbá 5 csípőműtéten is átesett, utolsó csípőműtétje nem volt túl sikeres, minek következtében jelenleg a lányom járóbeteg, egy 10 cm-es eltéréssel a lábai közt és a fájdalom világában élve, és jelenleg mindkét sebészt az Aphra (Ausztrál Egészségügyi Szabályozó Ügynökség) vizsgálja.

Olvastam, hogy Kaitlyn különféle opiátok “komoly koktélján” élt, meg tudnád magyarázni nekünk, hogy ez milyen hatással volt rá és az életére?

Kaitlyn egy gyógyszer koktélon élt, ami rohamait volt hivatott kezelni, illetve ezen felül egy opioid-koktélon, hogy kezelje az elmozdult csípője és súlyos gerincferdülése miatt fellépő fájdalmait.

Kaitlyn lányomnak a rohamai miatt Karbamazepint, Clobazamot, Diazepamot, Levetiracetamot, Midazolamot, Fenitoint és Feinebarbitont írtak fel, és mindezek mellett Endont, Fentanilt, Ketamint, Lignokaint, Morfint, Oxikodont, OxyContin, Gapentin Trapet gyógyszereket a fájdalmai miatt.

A gyógyszeres kezelés, amit felírtak a lányomnak e rohamok kezelésére, nem volt hatékony, és bár csökkentette a tüneteket, de meg nem szüntette őket, és az erőteljes gyógyszerek és opioid alapú fájdalomcsillapítók mellékhatásai „zombi” állapotba juttatták Kaitlyn-t, mindenféle életminőséget nélkülözve, leszedálva az ágyban nagy mennyiségű oxigén mellett, és továbbra is fennállt a kockázata az állandó rohamoknak, amelyek akár megállíthatták a légzését és a szívét.

Kaitlyn állapota miatt állandóan vigyáznom kellett rá, és időnként három éjszakán át ébren voltam, éjjelente figyelemmel kísértem őt, miközben oxigént adtam neki, elszívattam váladékait, mellkasi fizioterápiás módszerekkel próbáltam elmozdítani ezeket, gyógyszereket adagoltam, készenléti állapotban voltam, hogy esetlegesen újraélesztést végezhessek, a többi gyermekem is állandóan ki volt téve annak a traumának, hogy nővérüket folyamatosan fekve látták, riasztások hallatszottak, én magam kétségbeesetten alkalmaztam az újraélesztést, és mentőt hívtam segítségül.

Évekig teljesen házhoz voltunk kötve a gyermekeimmel túlélési üzemmódban, nem egy normális aktív életet élve, hanem állandó félelemben és traumákkal próbáltuk életben tartani Kaitlyn-t, válságban lévő család voltunk, és az a helyzet, amelyben voltunk, nem volt fenntartható.

Azóta váltottatok kannabiszolajra. Meg tudnád magyarázni nekünk, hogyan jött ez a döntés és hogyan segített neki?

Az egész még 2014-ben kezdődött, miután rendesen utána jártam a kannabisznak az epilepszia kezelésével kapcsolatban, és azt olvastam, hogy a kannabiszt olyan emberek használták, akiknek ilyen állapotú gyermekeik voltak, és elképesztő eredményeket értek el. A tanárok az iskolájából is arról beszéltek, hogy a kannabiszolaj hogyan segített egy másik gyermeken és rohamain.

Bár illegális, a családom válságban volt, és nincs más ismert gyógyszeres kezelés, amely javíthatná Kaitlyn állapotát, a lányomat THC és THCA kannabiszolajjal és kannabisz tinktúrával kezdtem el kezelni, és az eredmények egyenlőek voltak a csodával. Miután elkezdtem észrevenni a drámai változást az első hetekben, elvittem Kaitlyn-t orvosokhoz, hogy ők is láthassák a változást és dokumentálhassák, majd felhívtam a gyermekbiztonságot, hogy feljelentsem magamat, hogy gyermekemnek illegális anyagot adtam (ennek oka az volt, hogy 8 évig gyermekgondozó tanár voltam, és tudtam, hogyan működik a rendszer, nem kockáztathattam meg, hogy elvegyék tőlem a lányomat, mert illegális anyagot adok neki, amikor az orvosok is azt állították, hogy a házi készítésű kannabisz alapú gyógyszert kell szednie határozatlan ideig, különben potenciálisan halál veszély fenyegeti). A gyermekbiztonság kivizsgálta és lezárta az ügyet, mivel a házi készítésű kannabisz gyógyszerrel nem ártottam Kaitlynnek. Telefonáltam, és elmondtam a kábítószer hivatal vezetőjének, majd egy dekrétummal bementem a helyi rendőrségre, amelyben leszögeztem, hogy mit csinálok, és hogy teljes felelősséget vállalok lányom életéért a házi készítésű kannabiszgyógyszerekkel kapcsolatban.

Amióta 2014-ben elkezdtem ezt a gyógyszert használni 2015-ig leszoktattam a lányomat a gyógyszer koktélról, beleértve a gerinc- és csípőbetegségére használt opioidokat.
A lányom, aki 2014-ig kerekesszékhez volt kötve, környezetére nem reagált, mozogni nem volt képes, nem tudott ételt venni a szájába, a nyelve lógott a szája oldalán, majd Kaitlyn 6. születésnapja volt, úgy emlékszem mintha tegnap lett volna, amikor Kaitlyn elkezdte szedni a kannabisz alapú gyógyszert, életre kelt, elkezdett kúszni a ház körül, felhúzta magát és megpróbált járni, önállóan evett, sétálóban állt, mosolygott, felvette a kapcsolatot testvéreivel és másokkal, és először mondta: „Hello”.

Sorsfordító volt, és a legnagyobb sajnálatom, hogy nem kezdem el hamarabb ezzel gyógyítani lányomat. Az elmúlt 7 évben elképesztő volt látni és tanúja lenni, amikor a lányom fejlődött és életre kelt!

Termesztem a kannabiszt, és saját magam készítem a lányomnak a teljes kivonatú kannabiszolajat és kannabisz-kókuszolajat, és kapjuk a kannabisz-tinktúrát, amit egy együttérző gyógyító szállít.

Mi volt a legszembetűnőbb változás, amit Kaitlynen láttál, miután elkezdte használni a kannabiszolajat?

A lányom életre kelt, rohamai kezdtek csökkenni, csak amikor leszoktattam Kaitlynt az összes gyógyszerről és opioidról, vettem észre a drámai változást, már nem járkált ki-be a kórházba, bejutottunk a közösségbe és évek óta először szórakoztunk.

Hogyan segített a kannabisz a 19 betegségtől szenvedő kislányomon.

Kaptál valamilyen negatív kritikát a kannabiszolaj használatával kapcsolatban?

Igen, az elmúlt 6 évben állandó harcban álltam a kormánnyal és az egészségügyi minisztériummal azért, hogy gyermekemnek egy “illegális kábítószert” adok, ahogy ők szeretik hívni, ami visszafelé sült el részükről, amikor megmutattam nekik a lányom által használt házi készítésű kannabiszolajat az orvosi aktákban dokumentálva, mivel 2014 óta orvosi vészhelyzetek és kórházi felvételek során használtuk, és ez mentette meg az életét.

Ahogy látom – lényegtelen, hogy törvényes vagy sem, ha az orvos dokumentálja egy orvosi aktában: „Az anya kannabiszolajat adott, amely megállította a rohamokat” – ezt gyógyszernek minősítem, te nem?

Mivel a lányom összes orvosa mellettünk állt, és támogató leveleket írtak a drámai változásokról, amelyeket Kaitlynen láttak, és azt is, hogy határozatlan ideig maradnia kell a házi készítésű kannabiszgyógyászaton, különben megvonása potenciálisan végzetes lehet, a szövetségi kormány, a rendőrség és a gyermekszolgálat is támogatott és támogató leveleket írtak.

Rossz hírt kapott a cellában a cseh kannabisz termesztő legenda

Mit üzennél azoknak a szülőknek, akik fontolóra vennék gyermekeik számára a kannabisz alapú gyógyszereket használatát?

Mindegyik betegnek különböző követelményei vannak, az endokannabinoid rendszer egyedi állapotától és diagnózisától függően, mindig arra biztatom a szülőket, hogy legyenek partnerségben orvosukkal, viszont a kannabiszt övező megbélyegzés néha megakadályozza az orvos és a beteg kapcsolatát és a szülők kénytelenek saját kézbe venni az ügyek intézését, hogy gyermekük életminősége javuljon.

Amikor kijelentem, hogy minden betegnek különböző követelményei vannak, értsd úgy, hogy például a legtöbb esetben a CBD olaj kiválóan működik azoknál a gyermekeknél, akik epilepsziában szenvednek, de a lányom esetében nem, neki szüksége van a THC-ra és a THCA-ra, egy kevés CBD-olajjal.

A kannabiszolaj megváltoztatta a lányom életét, és minden olyan szülő számára, aki ezen a gyógyszeren gondolkodik gyermeke számára, azt mondanám, most vagy soha, csak egy életed van, és az életnek életminőségűnek kell lennie fájdalom és szenvedés nélkül.

Hogyan segített a kannabisz a 19 betegségtől szenvedő kislányomon.

Kaitlyn még alkalmaz valamilyen felírt gyógyszert?

Kaitlyn a rosszul sikerült csípőműtét miatt palliatív kezelés során Piroxicam-ot (egy gyulladáscsökkentő a 2020-as évben) szed naponta egyszer a kannabiszolaj és a kannabiszból készült élelmiszerek mellett.

Gondolod, hogy továbbra is megbélyegzés övezi a kannabisz alapú gyógyszereket?

Igen, még mindig van megbélyegzés, viszont a kannabisznak első vonalbeli kezelésnek kell lennie, de továbbra sem az, teljesen felháborító, valójában füstölök. Milyen kormányzati képviselők tehetik ezt az állampolgáraikkal, és mi a racionális indoklás, mi a helyzet a nemzet összes polgára iránti együttérzéssel.

Annyira képmutató, hogy a betegek nem képesek olyan gyógyszereket használni, amelyek segítenek és nem fenyegetnek halállal, miközben teljesen rendben van olyan gyógyszereket felírni, amelyek túladagolás esetén halálhoz vezethetnek. Valójában a legális drogok véletlen túladagolása miatt bekövetkezett halálesetek az egyik fő gyilkos. Ne felejtsük el az 1850 és 1937 közötti időt, amikor az orvosok felírhatták, és nem az orvosok tiltották be 1937-ben.

Az őrület definíciója az, amikor megpróbálod orvosolni a problémát ugyanazzal a módszerrel, amely létrehozta azt. Úgy gondolom, hogy a politikai döntéshozók és a hatalmon lévő emberek továbbra is ugyanazt a tudatszintet képviselik, amely elsősorban a tiltást támogatja.

Cannaolaj (magas CBD tartalmú olaj) recept

§ Az oldal tartalma kizárólag tájékoztató jellegű és senkit sem szeretne törvénybe ütköző cselekedetek véghezvitelére buzdítani, sem addiktív életformára sarkallni. Kérjük minden helyzetben vedd figyelembe a lakhelyed szerinti törvénykezést és ennek megfelelően a legjobb belátásod alapján cselekedj.
FIGYELEM! EZ A CIKK MÁR TÖBB MINT EGY ÉVES. A CIKKBEN SZEREPLŐ INFORMÁCIÓK EKKOR MÉG NAPRAKÉSZEK VOLTAK, DE MÁRA LEHET ELAVULTAK.
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Ha tetszik a munkánk, csatlakozz mozgalmunkhoz, vagy támogass fő szponzorunk webshopjában történő vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről bővebben itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT, DE NÉLKÜLED NEM TUDUNK LÉTEZNI!
TámogatomCsatlakozom