Robot ezt szagold - vajon ez kannabisz?
körülbelül 5 perces olvasmány
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Csatlakozz mozgalmunkhoz, ha szeretnéd, hogy a hazai kannabisz helyzet minél hamarabb megváltozzon.

Csatlakozom

A rovarok és az elektronika kombinációja – bio-botokat hoztak létre a csempészáruk kiszimatolására. A Tel Avivi Egyetem tudósai megalkották a világ talán legérzékenyebb szagazonosító eszközét a legmodernebb elektronika, a mesterséges intelligencia és a szöcskecsápok (antennák) kombinálása által. (vigyázat spoiler) Megnyugodhatsz a szöcske túléli a küldetést.

A kutatók a Biosensors and Bioelectronics című tekintélyes folyóiratban ismertették a sáskaantenna alapú biomechanikus szaglórobot találmányukat.

Egyes repülőtereken “szimatrobotokat” használnak a poggyászban vagy a gyanúsított birtokában lévő csempészáru, például kannabisz észlelésére. Még a fejlettebb repülőtereken is kutyákat használnak erre a mutatványra, mert ahogy Yossi Yovel professzor, Dr. Ben Maoz és a többi kutató rámutat, a mesterséges technológia még mindig nem tudja felvenni a versenyt a több millió éves evolúcióval. Most az izraeli kutatók építkeztek erre a koncepcióra, és kihasználták a szöcske fejlett szaglószerveit.

A rovarok csaknem félmilliárd éve jelentek meg először, és volt idejük rendkívüli képességek kifejlesztésére. Barátunk, a szúnyog, például 0,01 százalékos eltérést képes észlelni a szén-dioxid-koncentrációban, ami segít megcélozni a potenciális táplálékforrást: a CO2-t kilélegző állatokat. A csapat szerint az ember közel sem gyárt ilyen képességekkel felszerelt mesterséges érzékelőket.

Miért választották pont a sáskákat, és nem mondjuk a szúnyogokat vagy csótányokat, amely rovaroknak nem sok rajongója kajabál azok jogai miatt? A sáskákról ismert volt már előttünk, hogy az illatok széles skáláját képesek azonosítani, állítja Maoz, hozzátéve, hogy a társszerző, Amir Ayala professzor – a sáskák szakértője – is ezt tartotta megfelelő kiindulási pontnak.

Ugyanis az izraeli sivatagi szöcske az antennáit használja szaglásra. A csapat trükkje abban rejlik, hogy a biológiai szenzort egy mesterséges rendszerhez kapcsolják, amely képes elektromos jeleket fogadni és dekódolni, amit szagelemző szoftverrel felvértezve “egyszerű elektro-antennogram technológiának” neveznek. Biomechanikus szaglórobotjuk 10 000-szer érzékenyebb, mint az általánosan használt elektronikus “szimatoló” eszközök, állítja a csapat.

Érdekel, hogy mit rejt ez az egyszerű elektro-antenogram technológia? “Az összes élő szervezet testében az információ elektromos impulzusokon keresztül továbbítódik. Érzékszerveink különféle környezeti ingereket (például szagmolekulákat) alakítanak át elektromos jelekké” – ecsetelte Maoz. “Az elektro-antenogram technológia teszi lehetővé a rovarok antennái által a szaglási jelzésekre válaszul generált jelek “olvasását”. Ezeket a jeleket ezután betáplálják egy gépi tanuló algoritmusba azonosítás céljából, majd egy robotba a forrás lokalizálása céljából.”

A gép betanítása az antenna technológiához történő csatlakoztatását és különféle szagok hatásának való kitételét foglalta magába, miközben mérték az egyes szagok által kiváltott bioelektromos aktivitást, mondja Yovel.

„A rendszer lehetővé tette számunkra, hogy minden szagot a rovar elsődleges érzékszerve segítségével észleljünk. Aztán a második lépésben gépi tanulást alkalmaztunk, hogy létrehozzuk a szagok „könyvtárát”” – fejegeti tovább.

Így tudtak végül meghatározni, az antennák által érzékelt, olyan nyolc szagot, mint például a muskátli, citrom és marcipán. „Valójában a kísérlet befejezése után folytattuk a további eltérő és szokatlan szagok azonosítását, mint például a skót whisky különféle fajtái. A hagyományos mérőeszközökkel való összehasonlítás rámutatott, hogy a rendszerünkbe épített rovarok “orrának” érzékenysége körülbelül 10 000-szor nagyobb, mint a ma használatos eszközöké” – jegyzi meg Yovel.

Az így kapott ‘eszköz’ nyolc tiszta illatot és két különböző szaganyag keverékét képes megkülönböztetni, függetlenül azok koncentrációjától. A nyolc különböző szag azonosításának képessége nem hangzik túl hasznosnak. Ez a szám mindössze bizonyítja a bogár-bot képzési folyamatának sikerességét, magyarázza Maoz.

A rendőrök hamarosan képesek lehetnek a szemgolyó átvizsgálásával megállapítani a kannabisz befolyásoltságot

„A legtöbb elektronikus “szimatoló” eszközök érzékeny bizonyos molekulákra (azaz bizonyos szagokra)” – magyarázza. „És mivel ebben az esetben biológiai “szaglószervet” használunk, nem korlátozódunk bizonyos molekulákra. Több tucat szagra láthattunk egyedi reakciókat.”

Egyelőre azért beszélhetünk mindössze nyolc szagról, mert a rendszer betanítása egy adott szag felismerésére (melyik szag melyik anyaghoz tartozik) időigényes folyamat.” Betaníthatod a szimatoló-botot bármilyen szag észlelésére, ebben az esetben ezt a nyolcat választották a kutatók. Tehát marcipáncsempészek, figyelmeztetve voltatok.

Most pedig már biztos kíváncsi vagy, hogy vajon mi történt azokkal a rovarokkal, amelyeknek az antennáit eltávolították. Maoz elmagyarázta, hogy a szöcskék két antennája közül csak az egyiket vágták le, azok pedig a maradék eggyel is jól boldogulnak.

Ez mind szép és jó lenne, de akad itt egy bökkenő a hibrid bio-mech szimat-bot jövőbeli termékfejlesztésével kapcsolatban. A szerves anyagok gyorsan bomlanak. Vajon mennyi ideig bírja a leszakajtott szöcskeantenna?

A csapat azt állítja, hogy ebben a tanulmányban olyan eszközt hoztak létre, amely akár 12 órára meghosszabbítja az antenna működését. Azonban más módszereket szeretnének kidolgozni, amelyek szükség esetén kitolják ezt az időt.

A jövőben azt is tervezik, hogy navigációs képességeket adnak a szag-botnak annak érdekében, hogy el is tudjon jutni a szagforrásokhoz. Közismertek a repülőtéri érzékelő eszközök, de a szagazonosító technológiának sokkal szélesebb körű alkalmazásai vannak, beleértve a robbanóanyagok, a rák és egyebek észlelését.

A kereskedelmi tárgyalások még korai szakaszban vannak, de a csapat már most különböző kormányzati és kereskedelmi szervezetekkel tárgyal.

„A természet sokkal fejlettebb, mint mi, ezért használnunk kell” – állítja. „Az általunk bemutatott elv más érzékszervekre, például látásra és tapintásra is használható és alkalmazható. Például egyes állatok elképesztő képességekkel rendelkeznek robbanóanyagok vagy drogok észlelésére; egy ‘organikus’ orrú robot megalkotása segíthet emberi életeket menteni és azonosítani a bűnözőket oly módon, ami ma még nem lehetséges. Más állatok képesek például észlelni különböző betegségeket… határ a csillagos ég.”

A projektet Neta Shvil, a Tel Aviv Egyetem Sagol Idegtudományi Iskola doktorandusza, Maoz, Yovel és Ayali a Zoológiai Iskola és a Sagol Idegtudományi Iskola professzorai vezették.


§ Az oldal tartalma kizárólag tájékoztató jellegű és senkit sem szeretne törvénybe ütköző cselekedetek véghezvitelére buzdítani, sem addiktív életformára sarkallni. Kérjük minden helyzetben vedd figyelembe a lakhelyed szerinti törvénykezést és ennek megfelelően a legjobb belátásod alapján cselekedj.
FIGYELEM! EZ A CIKK MÁR TÖBB MINT EGY ÉVES. A CIKKBEN SZEREPLŐ INFORMÁCIÓK EKKOR MÉG NAPRAKÉSZEK VOLTAK, DE MÁRA LEHET ELAVULTAK.
Vannak országok, ahol a kannabiszt már elfogadják, de nálunk sajnos még mindig nem. Ha tetszik a munkánk, csatlakozz mozgalmunkhoz, vagy támogass fő szponzorunk webshopjában történő vásárlásoddal, hogy cserébe mi még nagyobb bevetéssel végezhessük munkánkat!
Tudtad? Ha nálunk vásárolsz azzal más nonprofit szervezeteket is támogatsz. Erről bővebben itt olvashatsz.
MI ÉRTED VAGYUNK ITT, DE NÉLKÜLED NEM TUDUNK LÉTEZNI!
TámogatomCsatlakozom